Aukční a komisní prodej, nákup za hotové, expertizy, poradenství, budování sbírek
english
česky

galerie Pictura

galerie pictura
Horejc Jaroslav (1886 - 1983) Dívčí akt, 1936
Pořadové číslo: 92
Technika a rozměr:
bronz
v. 40,5 cm s podstavcem 43 cm
Značeno:
značeno: Horejc 1936
Vyvolávací cena: 28.000 Kč
Neplatná výše Vašeho limitu. min. částka 28.000 Kč
Potvrzuji svůj zájem účastnit se dražby v zastoupení formou podání limitu pro výše uvedené dílo.
Zadejte Vaše telefonní číslo
Na tomto čísle Vás budou naši operátoři během aukce kontaktovat.
Potvrzuji svůj zájem účastnit se dražby v zastoupení pomocí telefonického spojení pro výše uvedené dílo. V případě, že se nepodaří navázat telefonické spojení se zmocnitelem (dražba po telefonu), souhlasí zmocnitel s tím, že bude dílo pro něho vydraženo za vyvolávací cenu pokud nebude jiný zájemce.
Informace o autorovi:
Sochař, medailér a rytec skla. V letech 1906 až 1910 studoval na pražské Uměleckoprůmyslové škole u E. Nováka, S. Suchardy a J.Drahoňovského. V letech 1906-14 vykonal studijní cesty po Německu, Itálii, Francii, Dalmácii a Černé Hoře. Roku 1918 byl jmenován profesorem na pražské UMPRUM, vedl ateliér pro umělecké zpracování kovů. Na počátku tvorby se věnoval i malbě. Je předním představitelem českého art deca. Od roku 1912 se věnoval návrhům keramiky, skla, broží a hraček pro pražský Artěl, jehož byl členem. Dále členem spolku v.u. Mánes a Svazu československého díla. Pro firmu J. & L. Lobmeyr´s Neffe Stefan Rath z Kamenického Šenova navrhl čtyři skleněné broušené poháry, které patří k nejpozoruhodnějším příspěvkům českého sklářství 20. let 20. století. Tyto poháry byly oceněny Grand Prix v kategorii skla na Mezinárodní výstavě dekorativních umění v Paříži v roce 1925. Pro československý pavilon tamtéž navrhoval s Pavlem Janákem lustry. Dále navrhoval medaile, mince, je také autorem návrhu figury Golema z filmu Císařův pekař – Pekařův císař. Často spolupracoval s architekty, např. navrhoval domovní znamení, mříže, plastiky…
Je zastoupen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Národního muzea, Moravské galerie v Brně, muzea keramiky v Bechyni, MAK - Rakouského muzea pro užité / současné umění ve Vídni, MET v New Yorku, Muzea dekorativních umění v Paříži, Národního muzea ve Stockholmu, Muzea skla v Corningu v USA a dalších. V roce 2016-17 byla v Praze velká výstava J. Horejce.
Tento web používá pouze Nutné cookies, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky.
Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies. Další informace