Aukční a komisní prodej, nákup za hotové, expertizy, poradenství, budování sbírek
english
česky

galerie Pictura

galerie pictura
Neuschul Ernest (1895 - 1968) Neapol s Vesuvem, 1922
Pořadové číslo: 242 (EC-13948)
Technika a rozměr:
olej, lepenka
55,5 x 63,5 cm
Značeno:
značeno vlevo dole: Ernest Neuschul Napoli 1922
Popis:
Znamenité dílo autora, který procestoval doslova celý svět. Téma Vesuvu s Neapolským zálivem zobrazilo mnoho malířů (např. O. Nejedlý a jeho škola), málokdo však do obrazu promítl principy Nové věcnosti, tak jako E. Neuschul.
Prodejní cena: 111.600 Kč
Informace o autorovi:
Svou tvorbou a životem snad nejoriginálnější a nejvšestrannější malíř a umělec narozený v Čechách (Ústí n.L.). V roce 1913 externě studuje na pražské Akademii výtv. umění, 1915-16 ve Vídni Grafický a učitelský ústav, 1916-18 na Akademiii v.u. v Krakově, 1918-1919 v Praze (prof. Thiele). R. 1919 - první samostatná výstava - Weinertův salon Praha. V roce 1918 se seznámil s Takka-Takkou německo-javanskou tanečnicí, později jeho ženou. 1919 žije v Berlíně, maluje, fotografuje, píše scénář k experimentálním filmům, studuje východoindický tanec. Maluje s lehkostí, zažívá úspěchy s malbou (r. 1920 samostatná výstava v Praze, členem Metznerbundu, účast na Velké berlínské výstavě umění, samostatná výstava v Římě ...). Ve dvacátých a třicátých letech je ovlivněn i Novou věcností. 1922-26 Takka Takka (Lucie Lindenmannová) a Ernest Neuschul (jako Yoga Taro) nastupují jako taneční pár turné po Evropě, USA, Kanadě. R. 1923 - účast na Jarním salonu v Paříži, Kolektivní výstava v Ústí nad Labem, také však úspěšné taneční vystoupení manželů před králem Alfonsem XIII v Madridu. Neuschul se později odpoutal od exprese směrem k Nové věcnosti. Po nástupu nacistů byl pro svůj židovský původ perzekvován, došlo k zabavení a ničení jeho obrazů a byla mu odejmuta profesura. Neuschul poté odešel do Československa. Ve 30. letech byl členem Novemberguppe, 1932 jmenován profesorem na Berlínské univerzitě umění.V roce 1935 odjel do Moskvy, kde se uskutečnila jeho výstava. Během tohoto pobytu byl jmenován profesorem na malířské akademii v Charkově, stal se členem Moskevského svazu umělců a vytvořil několik obrazů s tématikou budování socialismu.
Také u nás již dosahuje při aukčním prodeji vyšší ceny.
Dílo E. Neuschula bylo vystaveno a doprovázeno katalogem – Brno 2001 a zejména na výstavě Mladí lvi v kleci (Liberec 2013) v textu obšírného katalogu je publikováno více děl a strana 352 je věnována jeho životopisu a dalším reprodukcím jeho obrazů.
V posledních letech vzrůstá zájem sběratelů o jeho tvorbu, zejména tu předválečnou.
Tento web používá pouze Nutné cookies, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky.
Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies. Další informace