Aukční a komisní prodej, nákup za hotové, expertizy, poradenství, budování sbírek
english
česky

galerie Pictura

galerie pictura
Němec Rudolf (1936 - 2015) Naivka, 1967
Pořadové číslo: 229 (EC-13912)
Technika a rozměr:
asambláž, dřevěná deska
69 x 44 x 7 cm
Značeno:
značeno dole uprostřed NR 67
Popis:
Již v 60. letech vytváří trojrozměrné totemizované figury, většinou skládáním různých materiálů. Známé jsou především z konce 70. a z 80. let, když se k této tvorbě vrací. Raná Němcova tvorba se dochovala jen vzácně, protože v roce 1968 a 1969 během jeho pobytu v zahraničí byl jeho ateliér na Žižkově vypleněn. Vzácné dílo, které nabízíme jsme do aukce dostali ze sbírky významného fotografa, který se s autorem stýkal již v 60. letech.
Prodejní cena: 99.200 Kč
Informace o autorovi:
Malíř, básník, grafik a sochař, významná osobnost šedesátých let, představitel Nové figurace. Studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové u prof. Strnadela. Samostatně vystavoval od r. 1965. Cesta do Vídně v r. 1964 ovlivnila jeho další umělecký vývoj. Po návratu začíná s legendárními "otisky". Figura je většinou základem jeho tvorby. Jeho tvorba je použitými prostředky vždy novátorská, používá nové postupy i materiály. Od r. 1965 vystavuje a v roce 1968 měl první samostatnou výstavu ve Špálově galerii. Po okupaci v roce 1968 s Jiřím Načeradským odjel do Francie, nejprve užíval studijní pobyt, později pobýval v Londýně a v roce 1969 se vrátil do Prahy (nebylo jin uděleno stipendium Fordovy nadace v USA). Patřil do úzkého okruhu Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu. Po dobu normalizace se většinou jako řada jeho generačních druhů živil restaurováním památek, jeho výstavní činnost byla režimem omezována. V 70. letech (až do 90.) maluje série schoulených postav, je to introvertní reflexe osamění a potřeby hledat bezpečí. Též v 70. a 80. letech vytváří abstraktní objekty, asambláže, sestavované z různých nalezených dílů. Touto cestou se sám přirozeně dostává k abstraktním objektům. První rozsáhlou výstavu měl v roce 1993 v Českém muzeu výtvarného umění v Praze a v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Na konci 80. let začal kombinovat malbu se stříkanou technologii, někdy i přes šablony. Je zastoupen ve všech významných galeriích v ČR (NG Praha, GHMP …) a v soukromých sbírkách.
Tento web používá pouze Nutné cookies, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky.
Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies. Další informace