Aukční a komisní prodej, nákup za hotové, expertizy, poradenství, budování sbírek
english
česky

galerie Pictura

galerie pictura
Makovský Vincent (1900 - 1966) Klečící dívčí akt, 1932
Evidenční číslo: EC-12553
Technika a rozměr:
bronz
v. 36 cm
Značeno:
Uvedeno v soupise díla č. 73
Popis:
Nabízené dílo Klečící dívčí akt bylo součástí umělecké pozůstalosti V. Makovského. Jeho rodina jej nechala odlít. Toto dílo bylo získáno z rodiny umělce.
Prodejní cena: 79.300 Kč
Informace o autorovi:
Sochař, žák prof. Štursy a Kafky na pražské AVU. Studijní cesty po Itálii, několikrát pobýval v Paříži. Studoval u prof. Kafky a slavného sochaře Bourdella. Stýkal se zde s M. Durasovou a H. Wichterlovou. Člen S.V.U. Mánes a Skupiny výtvarných umělců v Brně. Ve 30. letech byl jeden z mála světových sochařů, který uměl vtisknout současným avantgardním směrům (poetismus, surrealismus) třetí rozměr. R. 1934 se stal členem skupiny surrealistů ČSR. Od. r. 1946 profesor na Vysoké škole technické v Brně. V poválečném období se přiklonil k oficiálnímu umění, vytvářel monumentální díla oslavující režim. Jeho meziválečné období, ve kterém patřil mezi evropskou avantgardu ještě čeká na svoje zhodnocení a zařazení do kontextu světového sochařství.
Tento web používá pouze Nutné cookies, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky.
Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies. Další informace