Aukční a komisní prodej, nákup za hotové, expertizy, poradenství, budování sbírek
english
česky

galerie Pictura

galerie pictura
Hněvkovský Jaroslav (1884 - 1956) Indická žena, (1913)
Pořadové číslo: 72
Technika a rozměr:
olej, plátno
37 x 29 cm
Popis:
Konzultováno s PhDr. Mgr. M. Zachařem.
Vyvolávací cena: 18.000 Kč
Neplatná výše Vašeho limitu. min. částka 18.000 Kč
Potvrzuji svůj zájem účastnit se dražby v zastoupení formou podání limitu pro výše uvedené dílo.
Zadejte Vaše telefonní číslo
Na tomto čísle Vás budou naši operátoři během aukce kontaktovat.
Potvrzuji svůj zájem účastnit se dražby v zastoupení pomocí telefonického spojení pro výše uvedené dílo. V případě, že se nepodaří navázat telefonické spojení se zmocnitelem (dražba po telefonu), souhlasí zmocnitel s tím, že bude dílo pro něho vydraženo za vyvolávací cenu pokud nebude jiný zájemce.
Informace o autorovi:
Malíř a cestovatel. Studium na ČVUT v Praze a poté na Instituto di belli arti v Říme, kde se seznámil s Otakarem Nejedlým, se kterým ho spojovalo celoživotní přátelství. Roku 1909 společně odjeli na Cejlon, který je velmi učaroval. Malovali zde především krajiny, ale bez finančních prostředků velmi strádali. Odjeli tedy do Indie, zde se rovněž pohybovali v nejnižších společenských vrstvách např.v rybářských vesnicích a v horách v džungli. Přes veškeré strádání přesto oba dva stále tvořili. Nejedlý se po onemocnění malárií vrátil r. 1911 do Prahy, Hněvkovský až v roce 1913. I po jeho návratu domů stále ve své tvorbě čerpal ze zážitků z Indie, často se mu říkalo „malíř Indie“. R.. 1921 vzbudila velký zájem jeho výstava v Londýně „Obrazy džungle“. Po této výstavě mu bylo nabídnuto místo učitele malby na škole v indickém Šantinikétanu, kde zůstal do r. 1927. Po návratu se zapojil do uměleckého života, uspořádal výstavu obrazů v Umělecké besedě. Člen spolku v.u. Mánes.
Tento web používá pouze Nutné cookies, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky.
Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies. Další informace