Aukční a komisní prodej, nákup za hotové, expertizy, poradenství, budování sbírek
english
česky

galerie Pictura

galerie pictura
Demartini Hugo (1931 - 2010) Reliéf, (1964)
Pořadové číslo: 43
Technika a rozměr:
dřevo, sádra, barva, sololit
64 x 48,5 cm
Popis:
Z přiloženého odborného znaleckého posudku PhDr. J. Machalického, který uskutečnil samostatnou výstavu H.D. v pražské Galerii Montanelli, Sárské galerii v Berlíně, připravoval spolu s umělcem jeho výstavu v Muzeu Kampa, ta se neuskutečnila z důvodu umělcova úmrtí. Psal o posmrtné výstavě ve Veletržním paláci. Obsáhlejší vzpomínka na H.D. je v jeho knize Černé jablko.: ..."Hugo Demartini nesporně patří k nejvýraznějším osobnostem našeho sochařství druhé poloviny 20. století. Brzy projevil své mimořádné technické schopnosti a vyhraněný výtvarný názor. Zaujal ranými červenými reliéfy, jimiž se přiblížil informelu, ale už se v nich rýsoval budoucí přísný řád. Před polovinou šedesátých let dospěl v reliéfech ze dřeva a kolorované sádry k dokonalému systému, který se pak ještě prohloubil v konkávních a konvexních variacích z chromovaného kovu a dřeva. Následovaly akce v přírodě, v nichž se prolínala náhoda se zrcadlením okolí v dokonalých tvarech koulí. V demonstracích v prostoru zachytil zastavený čas. V cyklu místo se náhoda prolíná s řádem. Plastika Reliéf s největší pravděpodobností vznikla roku 1964 a řadí se do souboru reliéfů ze dřeva a kolorované sádry. Blíží se obdobnému reliéfu ze sbírky Galerie výtvarného umění v Chebu. Nepochybuji o tom, že je umělcovým originálním dílem.".
Vyvolávací cena: 950.000 Kč
Neplatná výše Vašeho limitu. min. částka 950.000 Kč
Potvrzuji svůj zájem účastnit se dražby v zastoupení formou podání limitu pro výše uvedené dílo.
Zadejte Vaše telefonní číslo
Na tomto čísle Vás budou naši operátoři během aukce kontaktovat.
Potvrzuji svůj zájem účastnit se dražby v zastoupení pomocí telefonického spojení pro výše uvedené dílo. V případě, že se nepodaří navázat telefonické spojení se zmocnitelem (dražba po telefonu), souhlasí zmocnitel s tím, že bude dílo pro něho vydraženo za vyvolávací cenu pokud nebude jiný zájemce.
Informace o autorovi:
Jeden z předních českých sochařů. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze (1949-54). Představitel české konstruktivistické školy. Netvořil (z osobních důvodů) nikdy ve stylu realismu (socialistického), naopak se připojil k informelnímu hnutí, ze kterého se jeho tvorby přimkla ke geometrickému projevu. Od raných let se přátelil výhradně s výtvarníky, kteří nešli cestou oficiálního socialistického umění. Podporu našel u Jiřího Koláře. Z. Sýkora, K. Malich a R. Kratina, ke kterým jej přivedl právě Kolář (do kavárny Slavie), spolu s Demartinim cítili, že tvorbou spolu souvisí. V roce 1968 začal pořádat akce (například zasazoval objekty – chromové polokoule do země), dalším krokem bylo převedení těchto akcí do tvorby objektů. Nejprve vznikaly chromové koule, polokoule – odraz světa, okolí, až po uzavření v kouli, později i další objekty. V době normalizace mohl vystavoval pouze omezeně. V letech 1990-96 na pražské AVU profesorem. Získal zlatou medaili Za zásluhy. Jeho dílo je zastoupeno v NG Praha a mnoha dalších galeriích a sbírkách.
Tento web používá pouze Nutné cookies, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky.
Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies. Další informace